Værd at vide om ruterne på Kilimanjaro

Skrevet d. 13/4-2018

Tanzanias fantastiske Mount Kilimanjaro

Flere har en stor drøm om at stå på toppen af Kilimanjaro omkring Uhuru Peak (frihedstoppen), og det er da heller ikke helt uden grund. Foruden at være verdens højeste fritstående bjerg på hele 5.895 meter og samtidig også være det bjerg, som rejser sig højest fra sine omgivelser med hele 5 km, er Kilimanjaro især populær på grund af sine fantastiske omgivelser. Omkranset af den dyrerige afrikanske savanne, står Kilimanjaro prægtigt med sin smukke form og endnu sneklædte top. Sneen forventes dog at være helt forsvundet om 30-40 år, da bjergets gletsjere er i hastig tilbagegang. Således skal der ske forandringer i klimaet, hvis Kilimanjaro fortsat skal fremstå med sne på toppen. For at nå Uhuru Peak kan man gå ad forskellige ruter. Når man bestiger Kilimanjaro, er der nemlig ikke tale om at kravle op ad skrå bjergsider, men i stedet om et egentligt trek. De forskellige ruter op ad bjerget har forskellige sværhedsgrader, så det er værd at undersøge hvilken rute, der passer til ens fysiske form, behov og ønsker.

Hvilken rute skal jeg vælge på Kilimanjaro?

Hos Safari Eksperten tilbyder vi 4 forskellige ruter, der alle har sine fordele og ulemper. Det er derfor med at sætte sig godt ind i, hvilken rute der passer bedst til en. Det er naturligvis muligt at gøre dette i samråd med os, så du er sikret den helt rigtige rute og den bedste vejledning. Gældende for alle ruter er, at guider og professionelle bærere vil sørge for, at de praktiske foranstaltninger er på plads undervejs. Desuden vil der også være en kok med til at tilberede mad til gruppen, uanset gruppens størrelse. Dette gælder også, hvis man er alene. Hos Safari Eksperten bliver ture til Kilimanjaro altid arrangeret på individuel basis, så man bliver ikke blandt med folk, man ikke kender.

Lemosho-ruten

Lemosho-ruten tilbyder en mere privat oplevelse end de andre ruter, idet den i højere grad er uberørt og afsides. Ifølge mange er det den absolut smukkeste af alle ruter på Kilimanjaro. Særligt først på ruten oplever man den smukke natur i skovlandskabet, som byder på enestående flora og muligheden for at spotte dyrelivet. Denne rute har i øvrigt også en høj succesrate, da der er gode akklimatiseringsmuligheder undervejs. Det betyder, at du under trekket har bedre muligheder for at vænne dig til det skiftende klima og dermed forbedre dine chancer for at nå helt til tops. Undervejs på ruten ser man de mest betagende udsigter, hvor man kan få billeder af Kilimanjaros sneklædte top i horisonten. Det anbefales at man sætter 7 dage af til at følge Lemosho-ruten, så man bliver akklimatiseret optimalt.

Marangu-ruten

Marangu-ruten skiller sig først og fremmest ud fra de andre ruter, ved at overnatningen undervejs foregår på simple madrasser i primitive hytter fremfor i et telt. Dette kan være en fordel, hvis man er til en smule mere komfort eller er afsted i regnsæsonen. Ruten er særdeles smuk, men med mindre varieret natur end de andre ruter. Dette skyldes, at op- og nedstigningen foregår ad samme rute, og dermed ser man kun den ene side af bjerget. Marangu er den mest direkte rute til toppen og bliver fejlagtigt betragtet som en ”nem” rute. Selvom den ikke er ligeså krævende som de øvrige ruter, kræver den stadig en del mental forberedelse og god fysisk form. Desuden har man på Marangu ikke lige så gode forudsætninger for at akklimatisere, og derfor er rutens succesrate lavere. Det er derfor værd at bruge en ekstra dag undervejs på akklimatisering, således at man øger chancen for at gennemføre turen. Det anbefales derfor at man sætter 6 dage af til at følge Marangu-ruten.

Machame-ruten

Den naturskønne Machame-rute er vokset til at blive den mest populære rute op ad Kilimanjaro, som ellers før var en titel, som Marangu-ruten prydede sig med. Machame er mere hård, end den er teknisk svær. Ruten byder nemlig på temmelig stejlt terræn, som kræver stor udholdenhed. Dermed er Machame også en god mulighed for dem, som ønsker en ekstra udfordring på vej til Kilimanjaros top. Denne rute er længere end Marangu og anses også for at være en del mere krævende. Alligevel er succesraten lidt højere på Machame-ruten, da man her bruger en dag ekstra på bestigningen og derfor undgår den værste højdesyge. Machame byder også på en del fordele i dens mange højdepunkter undervejs. Her kan blandt andet nævnes Shiraplateauet, Barranco Campsite og Lawa Tower. Populariteten skyldes også, at man nedstiger ad en anden rute, end den man fulgte på opstigningen. Det anbefales at man sætter 6 dage af til at følge Machame-ruten, så man bliver akklimatiseret optimalt og desuden undgår for meget højdesyge.

Rongai-ruten

Denne rute bliver også omtalt som Loitokitok-ruten, og er den eneste rute på nordsiden af Kilimanjaro. Placeringen gør, at ruten ligger i læ for regn, og Rongai er derfor det oplagte valg i regntiden. Den mindre vandmængde gør dog også området mindre frodigt, og man oplever således ikke regnskoven på opstigningen som på de andre ruter. Ruten er ikke nær så populær som Machame eller Marangu, men det har også sine fordele. De relativt få besøgende øger nemlig chancen for at opleve det vilde dyreliv i form af bøflen, elefanten og en række aber undervejs. Også floraen er særdeles spændende på denne rute, og byder på oliventræer og enebær. Ruten kan gennemføres på 5 dage, men for at få tid til akklimatisering anbefales det at tage en dag ekstra – og gerne to.

Hvad er succesraten, og hvilke praktiske ting skal jeg være opmærksom på?

At bestige Mount Kilimanjaro er en enestående naturoplevelse i fantastiske Tanzania, men også en fysisk krævende udfordring. Er man i rimelig god form og har et godt helbred, er udfordringen dog langt fra umulig. Er man både mentalt og godt fysisk forberedt, øges chancen for at nå helt til tops. Men der er også andre ting, som gør sig gældende for succesraten. At bestige Kilimanjaro svarer klimamæssigt til at gå fra ækvator til Arktis på få dage. Det betyder, at akklimatisering er utroligt vigtigt. Flertallet af dem, som ikke når helt op, rammes nemlig af begyndende højdesyge. Oplevelsen er dog stadig stor, da der er masser af naturskønne oplevelser på hele turen, hvilket gælder for alle ruter. Men naturligvis vil de fleste gerne til tops og undgå skuffelsen over ikke at gennemføre. Derfor er det vigtigt, at man ikke sparer en dag eller to væk pga. prisen. Pengene er nemlig ikke godt sparet her, da man med de ekstra dage kunne have undgået højdesyge. At spare på antallet af dage til at bestige Kilimanjaro kan således afgøre, om det bliver en succes eller ej. Hvert år forsøger 20-25.000 personer sig med at nå toppen omkring Uhuru Peak, og det lykkes for omkring to tredjedele.