DR-serien Liberty: En rejse tilbage til 80’ernes Tanzania

Skrevet d. 15/3-2018

Et drama om udviklingsbistand i 1980’ernes Tanzania

Er du også en af dem der sidder klistret til fjernsynet hver søndag kl. 20, når DR’s nyeste dramaserie Liberty ruller hen over skærmen? Det er du slet ikke ene om, og generelt er serien blevet vel modtaget blandt både seere og anmeldere. Liberty udspiller sig i Tanzania i slutningen af 1980’erne, hvor to skandinaviske familier på hver sin vis arbejder med nødhjælp. Ens for den danske familie Knudsen og den dansk/svenske familie Larsson er det maksimale pres der skabes i mødet med de kulturelle forskelle og den lokale modstand i landet. I de to første afsnit ser vi dog også markante forskelle mellem de to familier, hvor der dels skildres stærk korruption og hvor udviklingsbistanden ryger direkte i lommerne på den ansvarshavende, og dels en idealist hvis ellers gode intentioner mødes med modvillighed blandt de lokale bønder, og i stedet skaber stor frustration hos begge parter. Liberty er baseret på Jakob Ejersbos roman af samme navn. Serien skaber på en og samme tid en humoristisk jargon og et brutalt billede af skandinaviske udstationerede i Afrika. Et ægte drama, hvor der hele tiden sker uforudsigelige ting mellem de forskellige karakterer, og hvor det er svært at vente en hel uge på næste afsnit. I ventetiden kan man jo så bruge tiden til at spekulere over, om den fiktive serie egentlig afspejler dele af virkeligheden, og om Liberty mon også giver et billede af Tanzania i dag?

Tanzania anno 2018

Men meget er sket siden 1980’erne – både med de udstationerede nødhjælpere og med Tanzania i al almindelighed. I dag tager udviklingsbistanden i høj grad afsæt i modtagernes ønsker og behov. Derved skabes et langt mere ligeværdigt samarbejde end det, som skildres i Liberty. Og selvom det synes at se ret sløjt ud i forhold til nødhjælpere i 1980’erne, så har årtier med massiv international bistand skabt mange gode resultater for Tanzania, både når det gælder økonomi, social velfærd og politisk. Der er stadig potentiale for videre udvikling i landet, men der er taget et kæmpe skridt i forhold til udgangspunktet. Rejser du til Tanzania i dag vil du møde et andet billede end det, Liberty præsenterer. Den generelle positive udvikling har nemlig også medført øget turisme, som naturligvis også er af kæmpe betydning for landets økonomi. Tanzania og dets fantastiske natur har nemlig så meget at byde på, at det for mange betragtes som landet med verdens bedste safarimuligheder. Faktisk er det næsten en fjerdedel af hele landet, som er beskyttet som enten nationalparker eller vildtreservater, og derved får du en unik mulighed for at opleve den oprindelige natur og det vilde dyreliv. Flere gange i Liberty ser vi scener, hvor Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, skyder op i baggrunden med sin endnu sneklædte top. Og selvom meget heldigvis har ændret sig siden 1980’erne, så er det bedste af Tanzania endnu intakt; den store dyrevandring på Serengetis endeløse sletter, det dyrerige Ngorongoro-krater og utallige andre naturoplevelser i absolut verdensklasse.

 

Mens du venter på næste afsnit af Liberty, kan du tage et kig på vores rejser til Tanzania, hvor du på flere af dem både får fantastiske safarioplevelser og samtidig også får et indblik i landets rige og spændende kultur. Vi kan desværre ikke love et lige så intenst drama, som vi ser det i Liberty, men vi garanterer uforglemmelige oplevelser for dig og dine medrejsende.